O Projektu

INDIVIDUALNE UTOPIJE NEKAD I SAD – Diskontinuitet generacijskog dijaloga ili šta nam je zajedničko? LINK

(Ime projekta djelimično je inspirisano umjetničkim radom bosansko-hrvatske umjetnice Lale Raščić “Individualne utopije” koji se razvio poslije njenog učešća na zajedničkoj radionici za umjetnike i pacijente oboljele od PTSP u Mostaru, više o projektu pročitajte ispod)

Projekat INDIVIDUALNE UTOPIJE NEKAD I SAD – Diskontinuitet generacijskog dijaloga ili šta nam je zajedničko?  je dugoročni istraživačko- produkcijski projekat multudisciplinarnog i multimedijalnog pristupa koji se fokusira na umjetničke prakse i različite medijske fenomene (pojedinačne, individualne ili grupne, kolektivne) i njihovu percepciju, valorizaciju i utjecaj na ukupno iskustvo društva/društava u tranziciji iz perspektive različitih generacija.

Projekat je zajednički, partnerski projekat tri organizacije iz Albanije (T.I.C.A., Tirana), Bosne i Hercegovine (SCCA/pro.ba, Sarajevo) i Srbije (kuda.org, Novi Sad). Društveno-politička slika u Albaniji, BiH i Srbiji tek je početna pozicija za projekt koji u širem smislu nastoji sagledati prošlo, današnje i buduće stanje zajednice, tranzicijsku transformaciju individualnih i kolektivnih identiteta uopće, kritički sagledavajući pozicije Balkana u odnosu na Eropu i Zapad i obrnuto.

Projekat će se prvenstveno baviti istraživanjima tema smjene i konflikta među generacijama, tražiti „karike“ koje nedostaju za uspostavljanje pozitivnijeg i produktivnijeg dijaloga među generacijama. Analizirati kako te „karike“ nestaju i ponovo se pojavljuju na društvenoj i kulturnoj sceni kroz sagledavanje njihove historijske relevantnosti u kontekstu današnje suvremene kulturne, umjetničke i medijske produkcije. Pojam Utopije afirmativno se postavlja nasuprot opšte društvene distopije, čiji će se primjeri tokom projekta tražiti između ostalog i u genezi opšte društvene tranzicije sve tri zemlje obuhvaćene ovim projektom.

Rezultati zabilježeni tokom realizacije projektnih aktivnosti poslužit će za produkciju različitih materijala u printanoj i/ili video formi. Sadržajno projektne aktivnosti orijentisat će se spektrom tema unutar radnog okvira projekta određenog naslovom: UTOPIJE NEKAD I SAD – Diskontinuitet generacijskog dijaloga ili šta nam je zajedničko?, a tehnički projektne aktivnosti podijeljene su u četiri osnovne grupe:

1) Radionice – tva tipa (radionica sa umjetnikom i radionica sa studentima)
2) Komparativne stidije slučaja, (istraživačka aktivnost orijentisana na produkciju)
3) TV dokumentarni serijal (TV serijal iz pet dijelova koji se bavi kontekstualizacijom utopijske pozicije avant-garde u društvu)
4) Dokumentaciona platforma na internetu (višenamjensko projekto sredstvo)

Projekt “INDIVIDUALNE UTOPIJE NEKAD I SAD” se otvara sa izložbom Lale Raščić “Individualne Utopije” u Mostaru, OKC Abrašević, 18.09.2009. i radionicom “Škola za maštanje” koja se tom prlikom odvija. Izložba i radionica će gostovati u Novom Sadu i Tirani u proljeće 2010.

Individualne Utopije, projekt Lale Raščić

Projekt Individualne utopije je inspiriran istinitim događajem koji se odvio u Mostaru u Centrima za mentalno zdravlje u jesen 2007.
Pozvana da učestvuje na radionici Art and Survival, u organizaciji Talijanske organizacije Connecting Cultures u suradnji sa Sarajevskim SCCA, umjetnica je uskoro shvatila da događaji kojima je svjedok imaju snažan dramatski potencijal te odlučuje napisati scenarij za audio dramu u kojoj će jedna od glavnih uloga biti keramička peć…

Individualne utopije su tragi-komični dokument frustracija i apsurda koji čine svakodnevnicu u suvremenoj Bosni i Hercegovini, posredno se dotičući i problema međunarodnog prisustva na teritoiriju ove zemlje, specifičnosti Mostarske sredine i nemoći jednog umjetnika u sučelju sa teškim mentalnim oboljenjima.

Dosljedno njenom prijašnjem radu, umjetnica se penje na pozornicu u ulozi niza likova u performansu gdje po prvi put ostvaruje suradnju sa Mostarskom grupom Vuneny.

Projekt se sastoji od serije crteža, reljefa, knjige, performansa i 2 videa. Do sad je izlagan u raličitim kombinacijama navedenih elemanta ili kao  performans izveden više puta i to u: 10m2, Sarajevo; Individualne Utopije, B.O.P. Galerija, Zagreb; Mesto Žensk, ŠKUC Galerija, Ljubljana; SPA Port, Banja Luka; Art on Stage, Studio Live, Istanbul; Salon Revolucije, HDLU, Zagreb; Art Point Gallery, Beč; Gledati druge, Umjetnički paviljon, Zagreb

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s